Kireitä siimoja kupariuistimella

Heittokalastus on yksi maamme suosituimpia kalastusmuotoja niin merellä kuin sisävesillä. Heittokalastukseen ei välttämättä tarvitse venettä, vain rantaviivan, josta heittäminen on luvallista. Kalastusvälineiden valinnassa kannattaa huomioida kalastuspaikka sekä kalastettava kala. Vesistön syvyyden mukaan valitaan sopivan syvällä uiva uistin. Merelle ja Lapin kirkkaisiin vesiin soveltuvat parhaiten hopeauistimet ja kirkkaat värit. Keski-Suomen järville taas sopii tummempi kupariuistin. Pääsääntöjä on, että tumma uistin tummaan veteen ja kirkas kirkkaille vesille. Myös kalastusajankohta vaikuttaa uistimen valintaan, päivällä suositaan hopeaa ja illalla kuparia.

Kuusamon Uistin Oy on Suomen suurin metalliuistinten valmistaja. Kuusamossa uistimia on valmistettu jo vuodesta 1967. Nykyään uistimia valmistuu noin 500 000 – 600 000 vuodessa. Helsingin Rauta toimittaa uistimiin 0,7 mm vahvuista vasarakuvioitua kuparilevyä mutta myös messinkiä käytetään. Uistimissa käytetyn levyn vahvuus vaihtelee välillä 0.5 – 3 mm, sillä tärkeintä on, että uistin ui hyvin eri olosuhteissa. Kalastaessa kelaus aloitetaan heti uistimen osuttua veteen kelaustempoa vaihdellen, jolloin saadaan uistimeen elävän näköistä epäsäännöllistä liikettä. Kuparissa on uistimen valmistukseen sopiva tiheys, jolloin saadaan heittokalastukseen optimi 20 g painoinen uistin. Heinikossa kalastettaessa voi uistin olla myös kevyempi noin 10g.

Tehtaalla uistimen valmistus aloitetaan leikkaamalla kuparilevystä rainaleikkurilla sopiva raina, josta 40 000 kg epäkeskoprässillä lyödään ulos uistimen aihio. Aihio muotoillaan, jolloin saadaan uistimelle hyvä uinti. Kupari on helposti muokattavaa, sillä se on pehmeä metalli. Muotoiltu uistin saa kauniin kiillon kiillotettaessa. Ruostumattomasta teräksestä valmistettujen kuulien kanssa jäystetään pinta kiiltäväksi ja reunat sileiksi. Kupariuistimessa yksi pinta on valmiina sellaisenaan, toinen puoli uistimesta hopeoidaan Sterling-hopealla. Uistimissa käytetään myös muita värimetalleja, kuten isänpäiväksi toteutettu kullattu kupariuistin lahjarasiassa. Uistin viimeistellään käsityönä maalipinnalla, lakkauksella sekä uistinrenkailla ja koukulla. Osaan uistinmalleista kiinnitetään myös lasihelmiä. Uistimissakin on hittivärejä, kuten kuhan kalastuksessa suosittu vihertävän keltainen ja viime vuoden suosituin pinkki. Uudella ohjelmalla kuluttaja pystyy myös värittämään tai valitsemaan kuvan omaan uniikkiin uistimeen.

Alamittaiset kalat tulee aina vapauttaa välttäen kalan turhaa käsittelyä. Ympäristöä ajatellen myös kaikki ylimääräinen kupari, kuten leikkauksen ylijäämät tai virheelliset kappaleet, kierrätetään. Kalastuskokemuksen kruunaa toimiva uistin ja omasta kalasaaliista tehty maittava ateria.