Kuparin ja messingin leikkaus ja kaiverrus

Kaupunkikuvassa kuparia ja messinkiä näkyy usein julkisten rakennusten kuten toimistojen, ravintoloiden ja hotellien aulojen opasteissa ja kylteissä mutta myös yksityisissä taloissa asunnoissa, joihin saadaan näin arvokasta ilmettä. Laserle Oy toteuttaa asiakkailleen Helsingin Raudan kuparista paljon irtokirjaimia, kylttejä, paneeleja ja koristeita markkinointi-, mainonta- ja opastustarpeisiin. Laserle leikkaa kuparista myös koneiden ja laitteiden osia varsinkin silloin, kun komponentilta vaaditaan sähkönjohtavuutta. Leikattavan kuparilevyn vahvuus on yleensä noin yhdestä millimetristä kahteen tai kolmeen millimetriä, sillä kupari on materiaalina kallista mutta kestävää. Messingistä Laserle toteuttaa mainostuotteiden kuten koristeiden, logojen ja kirjaimien lisäksi myös muita sisustuselementtejä kuten esimerkiksi ovilistoja ja karmeja.

Laserleikkaamalla kuparista ja messingistä voidaan toteuttaa hyvin pikkutarkkoja tai vaikeita kuvioita ja muotoja. Kuituteknologialla lasersäde johdetaan materiaalin pintaan valokuitua pitkin. Laserleikkauksen railo on olematon, jolloin pyöristykset ja kaarevat muodot, terävät nurkat sekä vapaamuotoiset kuviot onnistuvat millintarkasti. Laserkoneen mitta- ja toistotarkkuus on hyvä, ja siksi sillä voidaan toteuttaa nopeasti prikulleen samanlaisia ja hyvin monimuotoisia kappaleita. Laserleikkauksen vaihtoehto on vesileikkaus, kun lämmön aiheuttamaa jännitystä eli lämpöjännitettä tulee välttää. Laserleikkauksen korkea lämpötila voi aiheuttaa taipumista ja mahdollisia mittamuutoksia. Vesileikkauksen vesisuihku on kylmä mutta vesisuihkun railo leveämpi.

Suomen Kilpipalvelu Oy kaivertaa ja leikkaa messinkiä jyrsimällä. Jyrsimällä työstettävä messinki on lastuuntuvaa kaiverrusmessinkiä, joka sisältää riittävästi lyijyä. Lakatun messingin pintaan jyrsitään ura, joka hapotetaan mustaksi. Lakatusta messinkilevystä jyrsitään muun muassa ovikilpiä, yrityskilpiä, lemmikkilaattoja sekä logoja ja merkkejä niin ulko- kuin sisäkäyttöön. Helsingin Raudan toimittamasta raakamessinkilevystä eli lakkaamattomasta messinkilevystä tehdään muun muassa kiukaisiin logolaattoja, näin ei ole vaaraa lakkauksen höyrystymisestä kuumuudessa. Lakkaamaton messinki patinoituu kauniisti, esim. hautausmailla hautakivien laatat tummuvat lähes mustiksi mutta jyrsitty kaiverrus on syvennyksenä edelleen luettava.

Kupari ei lastuunnu ja siksi sen työstäminen on haastavampaa ja vaatii voiteluaineen tai eri tekniikan. Kuparin kaivertaminen onnistuu esimerkiksi kultaseppien käyttämällä timanttiterällä naarmuttamalla, jolloin kuparin pintaan työstetään tarvittava määrä uria.

Kun tarvitset uuden kyltin tai opasteen, saat Helsingin Raudalta messinki- ja kuparilevyt työstettäväksi, jopa yksittäiskappaleina.

Ota yhteyttä: Jere Rauhala 040 183 7488 tai jere.rauhala@helsinginrauta.fi