Logoa oy toteuttaa messingistä arvokkaita opasteita ja ikuisia kunnianosoituksia

Vakuutusyhtiö Sammolle rakennettu ja vuonna 1938 käyttöönotettu liike- ja toimistorakennus Turussa kuuluu turkulaisen arkkitehdin Erik Bryggmanin pääteoksiin. Bryggman voitti yhteisen toisen palkinnon vuoden 1936 arkkitehtuurikilpailussa Vakuutusyhtiö Sammon talosta jakaen palkinnon arkkitehtien Gunnar Taucherin ja Yngve Lagerbladin kanssa. Rakennusta on sittemmin korotettu ja laajennettu useaan otteeseen mutta pienten ikkunoiden rytmittämät julkisivut ovat yhä hiekanväristä, hiekkapuhallettua klinkkerilaattaa. Turun kaupungin vuokratessa rakennuksesta toimitiloja suunniteltiin opasteet ja kyltit talon arvon mukaisesti. Sisäänkäynnin yläpuolelle Turun kaupunki -teksti sekä logo toteutettiin messingistä.

Messinkikirjaimet on valmistanut ja asentanut Logoa Oy, eli silloinen Kilpitalo Teikit Oy, joka on toiminut Turun seudulla jo yli 40 vuotta. Logoa tarjoaa asiakkailleen monipuolisia visuaalisia kokonaisratkaisuja, joiden toteuttamisen mahdollistaa monipuolinen ja nykyaikainen laitekanta, osaava henkilökunta. Logoa Oy:n toimitusjohtaja Johan Bergström kertoo, että Sammon talon kirjaimet on valmistettu 10 mm messinkilevystä. Kirjaimet leikattiin muotoonsa CNC -jyrsimellä ja kiinnitettiin seinään tukikehikon ja tappien avulla. Kirjainten kiinnitystapa mahdollisti kirjainten taustan valaisemisen ledivaloilla. Arkkitehdin suunnittelemat kirjaimet ovat 60 cm korkeita ja ne ovat 10 vuoden aikana patinoituneet kauniisti. Messinkilevyllä on päällystetty myös Sammon talon sisäänkäynnin ovenpielet sekä lasiovien kehykset.

Logoalla messinkikyltit ja -kirjaimet valmistetaan työstettävästä messingin kaiverruslaadusta. Messingin Logoa hankkii Helsingin Raudalta, jolloin sen laatuun voi luottaa. Messinki ei saa olla liian pehmeää, jotta leikkauspinnoista tulee siistit. Kaiverrusmessingin oikea seos myös rajoittaa messingin työstämistä, sillä se katkeaa taivuttaessa. Pinnan hienohionta takaa kauniin patinoinnin, vaihtoehtoina ovat vaakaharjaus tai epäkeskoharjaus. Logoa on toteuttanut messingistä myös Naantalin kaupungintalon 20 cm korkeat irtokirjaimet.

Messingin kirkkaus voidaan säilyttää lakkaamalla mutta Johan suosii luonnollista patinoitumista, sillä aina jossain vaiheessa lakka lohkeilee ja pinta patinoituu epäsiististi. Hän huomauttaa, että jos suosii kirkasta pintaa voi messingin aina kiillottaa uudelleen. Hyvä esimerkki kirkkaasta messingistä ovat Logoan telakalle valmistamat laivojen putkistojen merkintälaatat. Laatat valmistetaan 1 mm messinkilevystä, joka hiotaan ja lakataan. Lakkauksen jälkeen laattaan kaiverretaan teksti. Todella pieniä tekstejä tai monimutkaisia kuvia ja kuvioita voidaan Logoalla toteuttaa laserilla. Kaiverruksen jälkeen laatta käsitellään hapolla, jolloin teksti tummuu mustaksi pinnan jäädessä kirkkaaksi. Messingin patinoitumisen astetta voidaan säädellä hapon ja veden suhteella sekä hapottamisajan pituudella. Messinki soveltuu hyvin meri-ilmastoon, sillä se ei ruostu. Vaikka pinta ajansaatossa tummuu, kaiverrettu teksti on aina luettavissa. Logoa on valmistanut meri-ilmastoon messingistä myös Suomen panssarilaivat -yhdistyksen muistolaattoja panssarilaiva Ilmarisen ja Väinämöisen merkittäville taistelupaikoille. Näitä muistolaattoja on saariston kalliolla jo kymmenkunta. Johan toteaa että, näin laivojen kunniallinen muisto säilyy myös jälkipolville ikuisina merkintöinä kalliossa.