Messinki on kattokruunujen suosituin materiaali – klassisesta moderniin

Kaskadin omistaja Saku Laakso suunnittelee ja valmistaa käsityönä kattokruunuja niin yksityisasiakkaille kuin julkisiin tiloihin. Helsingin Raudassa Laakso on asioinut lähes kolmenkymmenen vuoden ajan. Ensimmäisen kerran jo työskennellessään isänsä Lareido-nimisessä antiikki- ja sisustusalan tukkuliikkeessä. Yli 10 vuotta sitten Laakso perusti Kaskadin vaimonsa kanssa ja aloitti kristalli- ja designvalaisimien valmistuksen pienessä autotalliverstaassa Mäntsälässä. Nyt Kaskadilla on Loviisan Skinnarbyssä tilava valaisinpaja ja varasto sekä näyttelytila ja myymälä Helsingin Korkeavuorenkadulla.

Helsingin Raudalta Saku hankkii messinkiä erilaisilla profiileilla kuten lattatankona, putkena, kulmatankona ja levynä. Valaisimissa messinkiä käytetään pääsääntöisesti valaisimen runkoon. Kiinnikkeet ja pienet osat tilataan lähinnä Italiasta. Kattokruunuissa messinki on hyvin kestävä materiaali, sillä se sisältää kuparia. Saku pohtii messingin olevan materiaalina mukava työstää ja käsitellä. Messinki myös patinoituu kauniisti.

Valaisinpajassa Saku suunnittelee omia kattokruunumalleja. Toisinaan hän käyttää uusia ideoitaan suoraan asiakkaan tilaamaan designvalaisimeen ja toisinaan hän valmistaa prototyypin myymälään. Asiakas voi valita valmiin mallin myymälästä tai verkkosivuilta tai valaisin voidaan suunnitella yhdessä asiakkaan kanssa tarvittaessa ihan kasvokkain. Valaisin suunnitellaan aina asiakkaan toiveet kuten mitat, tyylisuunta, muoto ja materiaali huomioiden. Suunnitelman pohjalta räätälöidään valaisimen toteutus ja sovitaan aikataulu sekä asennus. Saku kertoo asiakkaiden antavan usein valaisimen suunnitteluun hyvin vapaat kädet mutta valaisin voidaan valmistaa myös asiakkaan valmiista piirustuksesta. Saku kertoo, että vain alle 10 % valmistetuista valaisimista on täysin asiakkaan itse suunnittelemia.

Messinki on aina ollut suosituin materiaali kattokruunuissa. Kruunujen tyyli vain muuttuu muotien mukaan. Messinkivanteille ja -osille on saatavana useita erilaisia pintakäsittelyjä kuten erilaisia lakkoja, silti suosituimmat käsittelyt ovat kiillottaminen ja patinointi. Valaisimen värimaailmaa on mahdollista lisätä myös kromauksella tai niklauksella. Kattokruunun messinkivanteisiin voidaan toteuttaa myös erilaista koristelua kuten pronssi- ja messinkivyötteitä. Saku kertoo, että moderneihin kattokruunuihin ei niin koristeita tarvita vaan materiaali itsessään on pääosassa. Joskus valaisinmuoti suosii runsasta koristelua ja joskus taas hyvin yksinkertaista mallia. Saku kertoo, että nyt trendeissä mennään taas dekoratiivisempaan suuntaan.

Sakun suunnittelemia ja valmistamia kattokruunuja on niin kartanoissa, ravintoloissa ja hotelleissa kuin yksityiskodeissa. Myös valaisimien koot vaihtelevat suuresti, esimerkiksi Triplan noin neljä metriä korkeista kruunuista pieniin erikoisvalaisimiin. Koko ei kuitenkaan ole ainoa kattokruunun mittari vaan arvokkain valaisin voi myös olla työläin malli. Sakun suunnittelemista kattokruunuista on asiakkaan mahdollista saada tarvittaessa 3D-mallikuva mutta hän itse suosii lyijykynää ja ruutupaperia, valmistetaanhan itse kattokruunukin käsityönä.