Messinkiset yksityiskohdat sisustuksessa yhdistävät modernit toiminnot arvokiinteistöissä arvokkaaksi kokonaisuudeksi

Boman Oy Teräsputkituotteet on vuonna 1987 perustettu metallialan yritys, joka toteuttaa perinteisten metallirakenteiden ja kalusteiden lisäksi myös ainutlaatuisia design -huonekaluja sekä veistoksia. Boman Oy:n Jarno Boman kuvailee messinkisten käsijohteiden, kattoreelinkien, vetimien ja valaisimien luovan arvokiinteistöjen lisäksi myös julkisiin tiloihin arvokkaan nostalgisen ilmeen. Boman Oy on toteuttanut mm. Töölöntorin Vintage Alkon ja Fazer Café Kluuvikadun sisustuksen messinkiset yksityiskohdat. Vintage Alkon teemaan on haettu inspiraatiota Alkon avausvuodesta 1932. Fazer Café Kluuvikadun sisustus yhdistää ravintolatilan ja historiallisen rakennuksen miellyttäväksi ja arvokkaaksi kokonaisuudeksi. Messinki luo arvokkaan ilmeen myös moderniin sisustukseen. Esimerkkeinä Boman mainitsee Aalto Yliopiston auditorion messinkiset peilipintaiset käsijohteet ja G Livelab Helsingin sisustuksen jalometalliset yksityiskohdat, jotka sisustuksen kantavana teemana jatkuvat pääoven rappuritilästä WC-tilojen vesikalusteisiin.

Messinkiputki taipuu myös kauniin ilmaviksi veistoksiksi kuten Bomanin toteuttama Sakari Kannoston Kiertää -teos, joka sijaitsee Aalto Yliopiston Töölön kampuksella. Veistos on toteutettu messingistä sekä kierrätetystä lasista. Boman kertoo, että vaikuttavan veistoksen toteutus aloitettiin tutkimalla taiteilijan 7 metriä korkeasta veistoksesta tekemää 60 cm:n kokoista mallia. Veistoksen toteutuksen työvaiheet käytiin huolellisesti läpi yhdessä taiteilija Kannoston kanssa, jotta päästiin mahdollisimman tarkasti toteuttamaan taiteilijan uniikki idea. Materiaalin Boman Oy on hankkinut jo vuosikymmeniä Helsingin Raudalta. Boman toteaa Helsingin Raudan varastovalikoiman kattavan vaativatkin jalometallitarpeet. Messinki hankitaan puolivalmisteena toteuttavan tuotteen vaatimassa muodossa kuten putkena, levynä tai pyörönä oikeassa paksuudessa ja oikealla halkaisijalla.

Messinkiset puolivalmisteet työstetään pääsääntöisesti taivuttamalla ja valmiit messinkiosat liitetään yhteen yleisimmin kaasujuottamalla. Messingin työstäminen on hidasta, sillä se on pääosin käsityötä. Boman arveleekin, että messinki valitaan yleensä sen kauniin pinnan, sävymaailman ja kestävyyden lisäksi materiaalin kustannuksen ja käsityön luoman statuksen ansiosta. Messinki voidaan viimeistellä erilaisilla pinnoitteilla ja käsittelyillä, jolla voidaan luoda tilaan hyvin näyttävä tai vaihtoehtoisesti rustiikkinen tunnelma. Osa pinnoitteista myös suojaa messingin pintaa tai estää sitä patinoitumasta. Boman kertoo heidän hankkivan erilaiset pintakäsittelyt ja hionnat alihankintana niihin erikoistuneiden yritysten ammattilaisilta. Bomanin valmistamat tuotteet toimitetaan tilaajalle osina, jotka ammattitaitoiset asentajat kokoavat ja asentavat paikoilleen sisustusarkkitehdin tai taiteilijan näkemyksen mukaisesti. Boman toivoisi näkevänsä varsinkin julkisissa arvokohteiden sisustuksessa käytettävän enemmän jalometallia. Hän toteaakin, että heillä olisi valmius valmistaa messingistä lähes mitä vain ajattomista kaiteista klassikkovalaisimiin ja design-huonekaluihin.

Kuva: Jefunne Gimpel – Sakari Kannosto, Kiertää/Circle 2021